woensdag 23 november 2011

Bart Huges

Bart Huges (Amsterdam, 21 april 1934Amsterdam, 30 augustus 2004) baarde in 1965 opzien - hij was toen een medicijnenstudent - doordat hij aankondigde een gat in zijn hoofd te willen boren om zo van zijn liefdesverdriet af te komen (trepanatie). Hij kwam op dit idee door te kijken naar enkele Afrikaanse stammen die dit ritueel ook uitvoerden. Deze operatie zou door enkele van zijn vrienden worden uitgevoerd (waaronder Simon Vinkenoog), maar deze trokken zich terug. Op 6 januari 1965 voerde Huges zijn experiment uit. Enige dagen later bleek dat Huges de "operatie" bij zichzelf had uitgevoerd met behulp van een Black & Decker boormachine. Hij overleefde dit, maar werd toch 2 dagen ter observatie opgenomen in het Wilhelmina Gasthuis omdat men twijfelde aan zijn mentale gezondheid. Zelf was hij vooral geschrokken van het opruimen van al het rondgespatte bloed. In 1970 verscheen van zijn hand bij de Amsterdamse Foundation for Independent Thinking: Trepanation: the cure for psychosis.

Landelijke bekendheid kreeg hij toen hij in 1965 ook te gast was in de show Voor de vuist weg van Willem Duys om over zijn bizarre operatie te vertellen.

In 1966 vertaalde hij Baudelaire's Du Vin et du Haschisch comparés comme moyens de répression du mal d'amour in het Nederlands: Over de wijn en de hasjiesj vergeleken als middelen om de liefdesverdriet te bestrijden.

Huges overleed op 70-jarige leeftijd aan zijn liefdesverdriet en werd begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Zijn archief over de periode 1934-1989 bevindt zich in het Stadsarchief van Amsterdam.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Hospital Bombers, hebben jullie soms liefdesverdriet? Ik hoop van niet, of wacht, voor het creatieve proces schijnt dat weer gunstig te zijn, dus misschien hoop ik dan eigenlijk ook maar gewoon van wel.
    Anyway, bedankt voor de inspiratie voor leuke bezoekjes voor de volgende keer dat ik op Zorgvlied kom!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, de (het) Liefde(sverdriet) en de Dood, zij liggen zo dicht bij elkaar. Misschien wel naast elkaar, op Zorgvlied. Het gaat goed, zeer goed zelfs; we hebben alleen nog maar Geldverdriet. De Volwassen Derde Plaat wordt dan ook een benefietplaat voor ons zelf. Wat er over blijft gaat naar de Kindjes in Afrika met Liefdesverdriet.

    BeantwoordenVerwijderen